Naar het menu

Inleiding

Op 1 januari 2007 start Jan Hein Bakker met het bedrijf JH Bakker Bouwprojecten en Projectadviezen (vanaf februari 2008: JH Bakker Bouwprojecten BV) en legt zich toe op bijzondere binnenstedelijke projectontwikkeling.

Jan Bakker

Jan Bakker
(22/3/1897 – 8/10/1971)

De voorgeschiedenis van de bouwfamilie Bakker uit Zaandam begint op 6 december 1920 wanneer opa Jan Bakker zijn bouwbedrijf opricht. In 1997 wordt als voortzetting van dit bouwbedrijf de Zaanse Bouw Maatschappij door Jan Hein Bakker opgericht samen met de Katwijkse Bouw Maatschappij.

Na 10 jaar Zaanse Bouw Maatschappij en Zaanse Ontwikkelings Maatschappij richt Jan Hein zich nu op binnenstedelijke projectontwikkeling. De historie van bouwbedrijf Jan Bakker Zaandam, de Zaanse Bouw Maatschappij en de Zaanse Ontwikkelings Maatschappij kan dan ook in grote lijnen worden gezien als de historie van JH Bakker Bouwprojecten BV.

90 jaar bouwen

Op 22 maart 1897 wordt Jan Bakker geboren in een werkmansgezin, dat met de urbanisatie van Assendelft naar de stad Zaandam is verhuisd. Na de lagere school begint hij als krullenjongen in een timmermanswerkplaats en krijgt hij de kans het timmervak te leren.

Op 17 jarige leeftijd is Jan Bakker als 1e timmerman werkzaam op de nieuwbouw van Rijstpellerij De Vrede aan het Noordzeekanaal. Hij organiseert op dit werk regelmatig stakingen om de lonen en werkomstandigheden van het bouwpersoneel te verbeteren.

Als Jan Bakker ongeveer 20 jaar oud is begint hij een trappentimmerwerkplaats met 2 compagnons maar besluit na enige tijd om zelf een bouwbedrijf op te zetten.