Appartement 2e etage Stationswoning Kwadijk

Kwadijk, Stationsweg 63, 1471 CM

Project omschrijving

Woning te koop op de tweede etage in “De witte raaf” in de polder, een prachtige stationschef woning te Kwadijk. De woning omvat een woonkeuken, twee slaapkamers, badkamer en een apart toilet. Parkeerplaatsen en fietsenstalling beschikbaar op eigen terrein.  Beschikbaar per februari 2020.

Vraagprijs € 210.000,00 k.k.

www.sopar.nl

Historie

De realisatie van een station alhier lag tevens voor de hand gezien dat er een overstappunt mogelijk was op de Waterlandse tram (als genoemd). Met name vissers uit Volendam konden zo in Amsterdam, Zaandam of Enkhuizen geraken. Na de sluiting voor het reizigersvervoer is het stationsgebouw zo’n zestig jaar lang in gebruik als zaad- en graangroothandel. Na het vertrek van de groothandel is het gebouw onder andere in gebruik als atelierruimte. Na de eeuwwisseling ontstaan de plannen om het beeldbepalende gebouw op te knappen en om te bouwen tot bedrijfs-verzamelgebouw. In 2010 is de renovatie van het stationsgebouw gereed.

Het station maakte onderdeel uit van de spoorlijn Zaandam-Enkhuizen en vormde tevens het beginpunt van de ‘Waterlandse tramlijn’ naar Volendam (1906-1933). Het station is samen met de even verderop gelegen goederenloods in 1884 geopend en in 1938 gesloten. De ligging en omvang van het station komt de moderne waarnemer als onlogisch over. Kwadijk is een zeer klein dorp waar een dergelijk station niet voor gerechtvaardigd lijkt. De reden moet gezocht worden in enerzijds de bouwstijl van de tweede grote aanlegperiode van stations eind 19e eeuw. Het station vormt een typisch voorbeeld van de grote en uitbundige stations die de Staat realiseerde eind 19e eeuw. Het gebouw is langwerpig, rijk versierd en kent een middendeel dat aan de straatzijde naar voren staat, dus niet op het spoor gericht.

Plattegronden

Map

Contactagent